Czy wiesz ile stopni powinno być w lodówce?

Wiemy doskonale, że żadna kuchnia się nie obejdzie bez lodówki. Jest to jedno z urządzeń AGD najważniejszych w całym domu. Służy przecież do przechowywania żywności. Lodówki współczesne są wyposażone w wiele funkcji, które zapewnić mają spożywczym produktom jak najlepsze warunki jeśli chodzi o przechowywanie. Nie każdy sobie zdaje sprawę, że czynnikiem kluczowym do utrzymania wysokiej jakości żywności, jest temperatura odpowiednia. Technologie nowoczesne się na nic nie zdadzą, gdy ustawimy temperaturę zbyt niską czy też zbyt wysoką. Sprawdźmy zatem, ile stopni powinno być w lodówce?

Czy można udzielić jednoznacznej odpowiedzi?

Czy zastanawiasz się, ile stopni powinno być w lodówce? Tak naprawdę to nieco trudniej jest udzielić odpowiedzi konkretnej na to pytanie. Dlaczego? Wynika to z tego, że wiele zależny od rodzaju żywności w niej przechowywanej. Nie jest kompletnie tajemnicą, że mięso świeże powinno być przetrzymywane  w całkiem innej temperaturze niż owoce czy też mleko. Temperatura zbyt niska w chłodziarce sprawi, że produkty nasze przemarzną. Z kolei temperatura zbyt wysoka spowoduje, że w nich zalegną się szybko bakterie. W obu przypadkach żywność nadawać się będzie tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Ze względu na to, że w chłodziarce są przechowywane produkty z przeróżnych kategorii, przyjmuje się, że temperatura optymalna na pewno nie powinna być niższa niż zero stopni Celsjusza. Jednocześnie nie może być wyższa niż pięć stopni Celsjusza. Dzięki temu żywność kompletnie nie zostanie zamrożona, tylko schłodzona odpowiednio. Według specjalistów ustawić najlepiej temperaturę na dwa stopnie Celsjusza.

Jak powinna kształtować się temperatura w zamrażarce?

Jeśli chodzi o samą temperaturę w zamrażarce, to powinna ona być na zdecydowanie niższym stopni niż ta w chłodziarce. W końcu sama komora mrożenia za zadanie ma zamrozić żywność, aby przedłużyć jej sam termin przydatności do spożycia.

Do mrożenia nadaje się bardzo wiele produktów, nie tylko warzywa, owoce i mięso, ale także gotowe potrawy czy też pieczywo. Aby się one nadawały do spożycia, powinny być mrożone w temperaturze prawidłowej. Specjaliście zalecają ustawić w zamrażarce temperaturę nie wyższą od minus osiemnastu stopni Celsjusza. Każde trzy stopnie więcej znacznie skracają termin ważności poszczególnych produktów. Takowa temperatura jest optymalna, gdyż można przechowywać w niej mrożonki nawet przez cały rok.

Zapamiętajmy sobie te powyższe wartości, a na pewno nie będziemy mieć żadnego kłopotu z przechowywaniem żywności.