Wymieniając różnego rodzaju kuchenki, jakie stoją w naszych kuchniach, zazwyczaj mówi się o płytach elektrycznych, indukcyjnych i kuchenkach gazowych. Wszystkie one mają swoje wady i zalety. W przypadku indukcji i kuchenki elektrycznej zazwyczaj mówi się o dużych kosztach, jeżeli chodzi o opłaty za energię elektryczną.
W przypadku kuchni gazowych zazwyczaj wskazywany jest brak bezpieczeństwa, szczególnie w domach z dziećmi czy zwierzętami. Gaz pod szkłem to rozwiązanie łączące ze sobą zalety różnych możliwości. Jest to tak zwana płyta gazowa bezpłomieniowa, można powiedzieć kuchenka gazowa ukryta pod ceramiczną płytą, więc nie ma możliwości zetknięcia z bezpośrednim źródłem ognia.
Całość to po prostu urządzenie, które w dużej mierze przypomina wizualnie płyty elektryczne. Jednak ich zasada działania jest inna. Pod płytą zamiast grzałki znajdują się palniki gazowe. Rozgrzewają one płytę ceramiczną do potrzebnych do gotowania temperatur, co daje dodatkowe oszczędności, ale o tym poniżej.
Gaz pod szkłem – czy warto?
Przede wszystkim gaz pod szkłem to możliwości znacznego obniżenia rachunków. Obecnie sama energia elektryczna jest na tyle wysoka, że gotowanie na indukcji czy płycie elektrycznej zaczyna generować olbrzymie koszty. Wiele ludzi wraca, więc do kuchenek gazowych, bo pomimo tego, że ceny gazu w gospodarstwach domowych także wzrosły, to jednak czasem jest to o wiele ekonomiczniejsza możliwość. I tu wkracza gaz pod szkłem, czyli opcja na jeszcze większą oszczędność. Biorąc pod uwagę to, jak działa płyta gazowa bezpłomieniowa, zużycie gazu w takiej kuchence to nawet 30-50% mniej niż w przypadku standardowych kuchenek gazowych.
Gaz pod szkłem – zalety
Płyty gazowe bezpłomieniowe to szereg zalet, które warto zarówno wymienić, jak i podsumować te, które były już wskazane powyżej.
Gaz pod szkłem jest opcją bezpieczniejszą niż standardowe palniki gazowe. Płomień w żaden sposób nie ma ujścia na zewnątrz płyty, stąd bezpieczeństwo jej jest takie, jak w przypadku płyt eklektycznych. Ponadto pomimo używania płomienia jako źródła ciepła, włączanie kuchenki także jest sterowane wyłącznie elektrycznie.
Płyty bezpłomieniowe nie wymagają specjalnie do tego przystosowanych garnków. Nie trzeba tak jak w przypadku indukcji martwić się o odpowiednie wykonanie. Na dodatek na płycie gazowej bez płomienia spokojnie możemy gotować w garnkach i innej średnicy niż obszar grzania.
Łatwe czyszczenie to także zaleta gazu pod szkłem, a kuchenki tego typu czyści się dokładnie tak samo, jak wszelkie inne płyty do gotowania, takie jak elektryczne czy indukcja.