Małe, zielone, słodkie owoce o brązowej skórce zagościły na naszym europejskim rynku zaledwie 50 lat temu. Stanowią idealne dopełnienie shake’ów, koktajli i rozmaitych deserów. Kiwi jest cennym źródłem witaminy C, w zależności od rodzaju i koloru może różnić się walorami smakowymi. Choć każdy z nas je uwielbia to jednak niewielu zastanawia się nad jego powstaniem. Jak przebiega wzrost tego drobnego owocu i jak znalazł się on w naszym klimacie? Przekonajmy się!
Gdzie i jak rośnie kiwi?
Kiwi jest agrestem chińskim, czyli owocem aktinidii, która posiada wiele odmiennych, jadalnych gatunków. Obecnie znane nam kiwi pochodzi z Nowej Zelandii – to właśnie tam na początku XX wieku rozpoczęto uprawę, która w mig opanowała całą Europę. Ten drobny owoc pochodzi od rośliny przypominającej winorośl, która cechuje się pnączami i drewnopodobnymi pędami, posiadającymi krótkie włoski. Jej liście mają eliptyczny kształt o długości 20 cm i podobnie jak same pnącza – pokryte są krótkimi włoskami. Kiwi uprawiane w odpowiednich warunkach cieszy się szybkim i energicznym wzrostem. Przyjmuje się, że już w rok pędy tego owocu mogą osiągnąć około 2,5 cm średnicy.
Oprócz Nowej Zelandii kiwi możemy znaleźć także w innych krajach, w których uprawy nie są już niczym dziwnym. Największe „pola” tej rośliny możemy znaleźć we Włoszech, Chile, Grecji, Japonii, Chipach, a także w Stanach Zjednoczonych. W pierwotnym państwie tego nietuzinkowego owocu, czyli we, wcześniej wspomnianych, Chinach owoce kiwi rosną na terenach górzystych.
Jak rośnie kiwi w doniczce?
Jeśli pragniesz posiadać kiwi na własność to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś mógł spełnić to marzenie! Wyhodowanie kiwi w domu trwa nieco dłużej, niż w tradycyjnej hodowli, jednak daje niezwykłą satysfakcję. Sadzonki rośliny, umieszczone w donicy mogą zakwitnąć dopiero po 3 latach. W początkowym okresie kwitnienia na nowej roślinie pojawiają się białe kwiaty, które z czasem przekształcają się w niewielkie owoce. Aby można było zjeść swoje własne kiwi należy poczekać około 5 miesięcy od momentu pojawienia się pierwszego owocu.
Aby zacząć swoją przygodę z uprawą kiwi należy zwrócić uwagę na jego nasiona. Te drobne, czarne punkty, znajdujące się w samym środku kiwi należy namoczyć na około 24 godziny przed włożeniem ich do ziemi i przykryć niewielką ilością piasku bądź perlitu. Gotowe nasiona do wysiewu można także kupić za pośrednictwem sklepów internetowych lub w niektórych sklepach roślinnych. Uprawa tak niezwykłej rośliny, jaką jest kiwi może okazać się doskonałą zabawą i ogromnym powodem do dumy.