Mieszkańcy wielkich miast, szczególnie na osiedlach typowo blokowiskowych, coraz częściej szukają sposobu na to, by móc korzystać ze zdrowych i świeżych warzyw oraz ziół, bez konieczności kupowania ich w sklepach. Klasyczne, balkonowe doniczki na kwiaty zastępowane są przez nich doniczkami z bazylią, pachnącym oregano, własnym czosnkiem, a nawet pomidorami! Jak zorganizować na własnym balkonie miejsce, które nie tylko będzie cieszyć oko, ale i karmić pysznymi ziołami czy warzywami?
Warzywniak na balkonie – pierwsze kroki
Podstawą do stworzenia własnego mini ogródka zlokalizowanego na balkonie, jest jego dobre zaplanowanie. Balkony w blokach nie mają zwykle dużo miejsca, dlatego zanim zacznie się zakupy donic, ziemi, nawozów czy innych dodatków koniecznych do uprawy, dobrze jest przemyśleć dwa razy, co dokładnie chcemy uprawiać. Z przyczyn czysto technicznych wszystkiego nie damy rady, dlatego wstępne ograniczenie się jest tu niezwykle ważne.
Kolejnym krokiem będzie zakup doniczek o określonej wysokości: część do postawienia na podłodze, część do podwieszenia na barierkach balkonu oraz wypełnienie ich odpowiednią ziemią. W sklepach ogrodniczych warto dopytać też o praktyczne akcesoria, które sprawdzą się do tego, by stworzyć warzywniak na balkonie. Mogą to być doniczki, małe haczki do pielenia chwastów oraz nawozy do podsypywania roślin i ich ukorzeniania.
Jakie rośliny uprawiać, a z jakich zrezygnować?
Wybór warzyw do przydomowego ogródka na balkonie należy ograniczyć przez wzgląd na ich wielkość czy specyficzną uprawę. Dla przykładu, uprawa gatunków strączkowych, jak np. fasola pnąca czy groszek, może nie być najlepszym pomysłem, gdyż wymagają one wiele miejsca. Sąsiedzi również mogliby być niezadowoleni, gdyby na teren ich balkonów, zaczęły się przedzierać uprawiane przez nas rośliny. Bez żadnego problemu można natomiast uprawiać drobne ilości marchewek, pietruszki, sałatę, seler, ale i rzodkiewkę oraz pomidory. Te ostatnie zawsze wsadzamy do doniczek znajdujących się na podłodze balkonu. Pomidory wymagają więcej miejsca, ale w szerszej donicy umieszczonej na ziemi, sprawdzą się doskonale.
Poza warzywami należy też pamiętać o ziołach, którymi lubimy doprawiać potrawy: bazylia, oregano, rzeżucha, koperek, majeranek, mięta czy rozmaryn – na balkonach rosną po prostu doskonale! Plusem uprawy ziół jest również fakt, że można je wsadzić między innymi warzywa i wcale nie wymagają one osobnych doniczek czy specjalnych pojemników. Mogą być dodatkiem, który i tak z między np. rzodkiewek, będzie się wyrywało na bieżąco.