Piekarniki do zabudowy charakteryzują się brakiem estetycznej obudowy, co pozwala na dopasowanie sprzętu do dowolnej aranżacji kuchni. Nie są one też wyposażone w płytę grzewczą – tę musisz dokupić oddzielnie. Piekarnik do zabudowy możesz zamontować w dolnej szafce lub wyżej w dostosowanym do tego słupku. Przed zakupem zwróć uwagę na parametry urządzenia, tj.: typ zasilania, wymiary i funkcje.
Gazowy czy elektryczny – wybierz typ zasilania piekarnika do zabudowy
Piekarniki do zabudowy dzielimy na gazowe i elektryczne. Pierwsze można zainstalować tylko w mieszkaniach z przyłączem gazowym, te drugie zaś – w każdej kuchni. Piekarniki elektryczne zdominowały rynek ze względu na liczne zalety: są łatwiejsze w montaż, wyposażone są w większą liczbę funkcji i są łatwiejsze w obsłudze. Ze względu na większy wybór piekarników elektrycznych o wiele łatwiej dopasować je do własnych potrzeb. Piekarniki gazowe natomiast mają zdecydowanie mniej funkcji, są trudniejsze w konserwacji i trudno znaleźć model wyposażony w funkcję samooczyszczenia. Należy je czyścić ręcznie.
Decydując się na piekarnik elektryczny, zyskujesz możliwość ustawiania temperatury w przedziale 30-300 °C. Możesz więc wykorzystywać swoje urządzenie do tworzenia sprzyjającego środowiska do wyrastania ciasta drożdżowego po pizzę. Piekarniki gazowe do zabudowy takiego zakresu nie oferują, nagrzewają się bowiem od 130 °C do 250 °C.
Aktualnie ceny piekarników elektrycznych dorównują tym gazowym. Oba typy piekarników możesz zabudować w dolnej szafce kuchennej lub na bardziej komfortowej wysokości – w słupku. Chociaż skłaniamy się ku wyższej ocenie piekarników elektrycznych, to wiemy, iż część osób może być przywiązana do tradycyjnego sposobu pieczenia w kuchence wolnostojącej. Jeśli tak jest, wybór piekarnika gazowego będzie dobrym wyborem. Jeśli jednak zależy Ci na urządzeniu nowoczesnym, wyposażonym w funkcje ułatwiające przygotowywanie posiłków – polecamy piekarnik elektryczny. Nimi przede wszystkim zajmiemy się w dalszej części artykułu.
Piekarnik do zabudowy – wymiary urządzenia
Przed zakupem piekarnika do zabudowy należy zawsze dokładnie sprawdzić jego wymiary. W przeciwnym razie może zdarzyć się tak, że urządzenie nie będzie pasowało do mebli kuchennych. Pod względem wymiarów piekarniki dzielimy na pełnowymiarowe i kompaktowe. Pierwsze mierzą ok. 59,5 cm szerokości i wysokości. Sprzęty różnią się między sobą głębokością, która waha się od 55 do 61 cm. Pojemność standardowych piekarników do zabudowy to od 57 litrów (najmniejsze) do pokaźnych 82 litrów.
Sprawdź również: Kuchnia i łazienka – najlepsze porady planowania i aranżacji
Model kompaktowy sprawdzi się jako doskonałe wyposażenie kuchni małej lub będzie trafnym wyborem dla osób, które nieczęsto korzystają z piekarnika. Kompakty cechują się mniejszą komorą. Mierzą przeciętnie od 45 do 46 cm wysokości, przy głębokości i szerokości zbliżonej do piekarników pełnowymiarowych. Pojemność kompaktowych piekarników do zabudowy wynosi minimum 30 litrów, ale przeciętnie mieszczą nawet 40–50 litrów.
Piekarniki pełnowymiarowe i kompaktowe można z powodzeniem montować razem – jeden nad drugim. Kompakt w tym przypadku może zastępować kuchenkę mikrofalową, służyć do przyrządzania potraw dla mniejszej liczby osób lub przekąsek.
Funkcje piekarnika do zabudowy
Elektryczne piekarniki wyposażone są w szereg funkcji mających ułatwić korzystanie z urządzenia i przyspieszyć przyrządzanie posiłków. Przed wyborem piekarnika zwróć uwagę na sposób sterowania. Na rynku znajdziesz modele z pokrętłami, którymi ręcznie ustawiasz każdy z żądanych parametrów, a także takie z ekranem dotykowym i możliwością wyboru jednego z automatycznych programów pieczenia. Programy te ułatwiają korzystanie z urządzenia, natomiast ilość zamontowanych grzałek pozwala na wykorzystanie całego wachlarza kombinacji.
Do nowoczesnych funkcji, w które wyposażony może być piekarnik elektryczny do zabudowy, zaliczamy:
- szybkie nagrzewanie piekarnika bez zwiększonego zużycia energii,
- dual cook – podwójna komora, w której upieczesz dwie różne potrawy jednocześnie, bez mieszania się zapachów,
- termosonda – pozwala kontrolować temperaturę wewnątrz potrawy,
- rożen obrotowy,
- timer – funkcja ułatwiająca planowanie czasu pieczenia,
- wyświetlacz led – ułatwia odczytanie ustawień piekarnika oraz czasu gotowania,
- prowadnice teleskopowe – umożliwia wysuwanie zawartości piekarnika bez ryzyka poparzenia,
- samoczyszczenie piekarnika,
- powłoka zapobiegająca pozostawianiu śladów palców,
- pieczenie lub gotowanie parowe.
Jak widzisz, zakres możliwości jakie dają nowoczesne piekarniki elektryczne, jest ogromny. Pozwalają one nie tylko piec szybciej, ale przygotowywać potrawy czy wyroby piekarnicze na profesjonalnym poziomie. Niestety mnogość opcji i konieczność dopasowania do siebie różnych parametrów może oznaczać dłuższe poszukiwanie idealnego modelu. Zakup piekarnika gazowego pod tym względem jest łatwiejszy z uwagi na ograniczone możliwości, jakie daje ten typ ogrzewania.
Jeśli jednak decydujesz się na elektryczny piekarnik, proponujemy na początku wynotować te czynniki, które wpływają na wybór urządzenia, a których nie da się zmodyfikować. Ograniczeniem może być np. rozmiar wnęki meblowej, która będzie determinować wybór piekarnika w określonym rozmiarze. Zastanów się nad funkcjami, na których najbardziej Ci zależy. Dodatkowe wyposażenie wpływa na cenę urządzenia. Wybierz te, z których realnie będziesz korzystać, a nie przepłacisz.