Jakim tworzywem pokrywane są garnki?

Garnki są podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Różnią się od siebie nie tylko kształtem oraz wykorzystaniem, ale też tworzywem, którym są pokrywane. Który materiał jest dla nas najzdrowszy?

1. Bezpieczny zestaw garnków

2. Nowoczesne aluminium

3. Zestawy garnków ze stali nierdzewnej

4. Nawiązująca do tradycji emalia

5. Teflonowa powłoka

6. Pojedyncze garnki szklane

Bezpieczny zestaw garnków

Dobry zestaw garnków to taki, który przysłuży się w naszej kuchni. Powinien być wytrzymały oraz solidny, a jednocześnie spełniać wszelkie wymogi bezpiecznego użytkowania. Nie sztuka jest wybrać tani produkt. Jednak decydując się na oszczędność szybko może się okazać, że rzeczy się podatne na zniszczenia bądź mogą stać się niebezpieczne dla naszego zdrowia przez wydzielanie szkodliwych substancji. Garnki, w związku z tym, że mają bezpośredni kontakt z żywnością oraz są wstawione na oddziaływanie czynników zewnętrznych, powinny zostać przebadane przez Państwowy Zakład Higien. Po pozytywnym przejściu testów otrzymają certyfikat zapewniający o ich nieszkodliwości. Garnki muszą mieć wytrzymałe dno, które łatwo nie ulega uszkodzeniu, być odporne na wysokie temperatury oraz w składzie tworzywa, z którego są zrobione, nie powinny znajdować się szkodliwe dla zdrowia substancje bądź pierwiastki.

Pamiętajmy, że sama jakość garnków to nie wszystko. Żebyśmy mogli się nimi długo cieszyć musimy też użytkować je ostrożnie oraz dbać o ich pielęgnacje. W przypadku kiedy zauważymy dużą ilość rys lub odprysków będzie to oznaczało, że przyszedł czas na wymianę zestawu. Które garnki najlepiej wybrać? Szklane garnki żaroodporne, teflonowe patelnie, a może pokryte stalą nierdzewną zestawy np. garnki Zwieger

Nowoczesne aluminium

Aluminium traktowane jest z rezerwą jeżeli chodzi o jego wpływ na zdrowie człowieka. Faktem jednak jest to, że producenci wciąż udoskonalają skład garnków aluminiowych by nie mogły wywierać szkodliwych skutków na organizm. Jeżeli decydujemy się na zestaw z aluminium należy zadbać o to by wybór padł aluminium anodowe. Warstwa tlenku glinu sprawia, że materiał jest dużo trwalszy, dzięki czemu nie ulega tak szybkim zarysowaniom. Ponadto chroni przed przedostawaniem się aluminium do gotowanych potraw. 

Zestawy garnków ze stali nierdzewnej

Dzięki stali nierdzewnej garnki są odporne na korozję, uszkodzenia, a wysoka temperatura nie ma na nich negatywnego wpływu. Ważny jest jednak skład stali. Najlepszy skład to taki, w którym nie występuje żadna domieszka niklu. Nikiel ma właściwości uczulające, które mogą być niebezpieczne dla alergików. Stal sama w sobie nie wchodzi w reakcję z jedzeniem (o ile to nie znajduje się w niej zbyt długi czas), a jednocześnie ma właściwości bakteriobójcze, dlatego posiłki w niej gotowane są bardzo zdrowe. Garnki ze stali nierdzewnej przystosowane są również pod użytek na płycie indukcyjnej. Mogą być stosowane też w piekarnikach. O wytrzymałości stali nierdzewnej świadczy fakt, że wykonywane są z niej noże kuchenne, ale także noże taktyczne, które stosowane są w wojsku oraz na potrzeby turystyczne. Wysoka odporność stali nierdzewnej sprawia, że jest jednym z najczęstszych wyborów wśród klientów. Nie oznacza to jednak, że przy długotrwałym i nieuważnym użytkowaniu nie psuje się. 

Nawiązująca do tradycji emalia

Garnki emaliowane to tradycja przeniesiona z dawnych czasów. Powłoka jest kolorowa, a zestawy nią pokryte potrafią przypominać dzieła sztuki. Emalia ma za zadanie pokrywać dodatkową warstwą stal, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się bakterii. Nie uczula oraz jest odporna na wysokie temperatury. Należy jednak uważać na powstające odpryski. Wówczas wewnętrzna stal ma kontakt z naszym jedzeniem i bardzo szybko rozwija się na niej rdza. W przypadku uszkodzenia emaliowanych garnków warto zdecydować się na wymianę na nowszy model lub zabezpieczenie odprysku. 

Teflonowa powłoka

Podobnie sprawa wygląda z teflonem. Jego powłoka potrafi szybko ulec ścieraniu się, a sam teflon złej jakości pod wpływem ciepła wydziela różne zwiazki chemiczne. Porysowanej patelni pokrytej teflonem nie powinno się więcej używać. Nie mniej jednak, teflon wciąż ma wielu zwolenników ze względu na łatwe utrzymanie w czystości oraz nie przywieranie dzięki czemu niemal nie musimy używać tłuszczu podczas gotowania. Jeżeli będziemy ostrożnie z nim się obchodzić i używać jedynie nieuszkodzonych garnków będzie on bardzo przydatny w gotowaniu.

Pojedyncze garnki szklane

Mimo, że są dużo rzadziej wybierane, garnki szklane na pewno są najlepszym wyborem dla alergików. Nie uczulają ponieważ nie wydzielają żadnych substancji. Powstają z czystego, hartowanego szkła bez domieszek metali ani związków chemicznych. Nie pochłaniają zapachu oraz łatwo je utrzymać w czystości przy systematycznym myciu. Gotowane w nich potrawy zachowują własny zapach. Mogą być stosowane w kuchenkach, piecach oraz mikrofali. Należy jednak pamiętać,, że naczynia żaroodporne łatwiej się zbijają lub szczerbią z uwagi na mateiał ich wykonania.

Powyżej wymienione materiały to nie jedyne z jakich produkowane są garnki. Na rynku oferującym produkty kuchenne możemy trafić na wiele wariantów. Warto wcześniej zapoznać się z wszelkimi za i przeciw i wybrać odpowiedni zestaw, który nie tylko będzie funkcjonalny, ale również bezpieczny.