Konglomerat – zalety i wady blatów kuchennych z tego materiału

Nowoczesne blaty kuchenne można dzisiaj zamówić z wielu różnych materiałów. Popularne są zarówno te wykonane z granitu, marmuru, kamieni naturalnych, tworzyw sztucznych, ale i tzw. konglomeratu, który w ostatnich latach cieszy się dużym zainteresowaniem klientów. Jego największą zaletą jest piękny wygląd, niestandardowe kolory i elegancka forma, która przy dobrej cenie potrafi kusić.

Czym jest konglomerat?

Konglomerat to nic innego jak połączenie różnych elementów skalnych, z których wytwarza się dziś wizualnie arcyciekawe blaty. Może to być materiał stanowiący zlepek piasków, kamienia, skał, kwarcu, otoczaków polodowcowych, marmuru czy nawet granitu. W przeciwieństwie do jasno określonych składem kamieni, konglomerat nie jest jednolitą i zawsze taką samą masą, a każdy jego fragment może być zlepkiem różnych materiałów. Takie połączenie ma zarówno zalety, jak i wady.

Zaletą blatów konglomeratowych jest oczywiście ich unikatowość i różnorodność. Patrząc na nie, widzi się twardy, mocny kamień, ale jego kolorystyka, odcienie, rysy, fragmenty – wyraźnie wskazują, że jest to coś nietypowego, niestandardowego. Coś, co nie wyszło z fabrycznej „masówki”, a cechuję się dużą indywidualnością. Zaletą takich blatów jest również ich atrakcyjna cena: ponieważ nigdy nie są one czystym granitem, piaskowcem, ani marmurem to i ich koszt jest od nich o wiele bardziej przystępny. Dalej, wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia, ciężko jest je przypadkiem zarysować i są stosunkowo lekkie, co sprawia, że można je wstawić również w tych pomieszczeniach, w których wprowadzenie bardzo obciążającego marmuru, zwyczajnie nie jest możliwe. Atutem tego materiału jest także prostota naprawy jego ewentualnych wyszczerbień: do podklejenia wystarczy żywica, którą łączy uszkodzenia nie pozostawiając praktycznie śladu naszej ingerencji.

Wady blatów z konglomeratu to mniejsza niż np. w przypadku granitu odporność na wysokie temperatury. Nie jest zalecane umieszczanie wprost na blatach np. gorących patelni, garnków, ani naczyń żaroodpornych wyjętych prosto z piekarnika. Konglomerat, jako zbiór różnych kamieni, skał i piasków – mógłby się pod wpływem tak wysokich temperatur po prostu stopić. Mniejsza jest także jego odporność na czyszczenie mocną chemią – zdecydowanie lepiej sprawdzi się tu czyszczenie wodą i ściereczką, albo specjalnymi preparatami do tego typu materiału.

Przed zakupem blatu opartego na konglomeracie, należy też pamiętać o tym, że ma on strukturę gruboziarnistą i nie wygląda tak, jak idealnie gładki, polerowany na wysoki połysk marmur. Dla jednych to ogromna zaleta i podkreślenie jego unikatowości, ale dla innych – znacząca wada.