Oryginalna patera na owoce – jak ją dobrać do stołu?

Nowoczesne patery do układania w nich owoców są doskonałym sposobem na to, by w ciekawy i niebanalny sposób podać je na stół. Szczególnego znaczenia ich wygląd nabiera wówczas, gdy owoce mają być podane na ważne uroczystości: jubileusze, wesela, imprezy rodzinne czy eleganckie wydarzenia firmowe. Jak w każdej z tych sytuacji dobrać paterę i do stołu, na którym się ona pojawi i do wyjątkowej okazji?

Patera na owoce w różnych inspiracjach

Kluczem do decyzji o tym, jaką paterę podać na stół jest jej dopasowanie do stylizacji tego mebla. Na codzienne porcje owoców dla rodziny zwykle nie staramy się o luksusowe wersje pater, bo zwyczajnie nie pasują one do atmosfery. Zupełnie inaczej wygląda ta kwestia w sytuacji eleganckiej i wymagającej odpowiedniej oprawy. W tym przypadku warto postarać się o coś naprawdę wyjątkowego!

Inspiracje do szczególnych wydarzeń

  • Patera na owoce w typie zestawu bufetowego – to zazwyczaj konstrukcja trzy lub czteropoziomowa, oparta na naturalnym drewnie oraz lśniącej, białe ceramice. Owoce można w niej serwować albo w całości, albo w postaci drobno pokrojonych cząstek. Wygodne, praktyczne i bardzo szykowne rozwiązanie! Polecane na wesela i pod kątem imprez firmowych.
  • Patery stalowe – w nurcie aranżacji industrialnej. Świetnie wyglądają na stołach umieszczonych we wnętrzach stylizowanych na dawne, amerykańskie fabryki. Idealne do przestronnych loftów, szczególnie w wydaniu głęboko czarnym lub lakierowanym, a także chromowanym. Taka konstrukcja robi wrażenie!
  • Barokowa klasyka pełna zdobnych ornamentów – tego rodzaju patery uatrakcyjnią stoły podczas wystawnych i nadzwyczaj eleganckich spotkań. Ich konstrukcja jest lekka, ale bogate ornamenty i roślinne zdobienia każdego z poziomów patery, sprawiać będą efekt ciężkości, masywności i wytwornego stylu.
  • Organiczne formy – krągłości, fale, zawijasy i patery do złudzenia kojarzące się z delikatną kroplą wody. To pomysł dla wielbicieli prostoty i natury. Bez nadmiaru dekoracji, bez przerostu formy nad zawartością. Klasyka gatunku i piękna prezentacja owoców.

Wybór pater w sklepach jest dzisiaj wyjątkowo duży, więc poza dopasowanie takiego akcesorium do stołu, okazji i wnętrza, warto też pamiętać o ich czystej użyteczności. Patera sama w sobie nie powinna odbierać całego piękna owocom, które będą się w niej znajdować. Jej rolą jest przecież podkreślenie zawartości, a nie sprawianie, że goście będą się bać po nie sięgnąć w obawie o uszkodzenie dzieła sztuki. Prostota, urok i funkcjonalność – o tym trzeba pamiętać!