Różne odmiany dyni stanowią dla fanów tego warzywa prawdziwą gratkę! Podobny kolor, ale zupełnie inna gęstość miąższu, zróżnicowany smak i moc zdrowotnych właściwości – to główne atuty poszczególnych gatunków dyń. Jednym z odmian ciekawszych i coraz chętnie uprawianych w Polsce jest pochodząca z Prowansji (region Francji), dynia muscat, cechująca się charakterystycznym kolorem.
Czym wyróżnia się prowansalska dynia muscat?
Główne cechy wyróżniające dynię muscat wśród innych odmian tego smakowitego gatunku to jej lekko słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy kolor miąższu. Te dwie zalety wykorzystywane są dzisiaj przez renomowanych szefów kuchni, którzy potrafią z tego połączenia tworzyć potrawy nie tylko wyjątkowo smaczne i nieprzesłodzone, ale i doskonale prezentujące się na stołach. W słodkawym smaku tej dyni wyraźnie wyczuwa się delikatne nuty melona, co sprawia, że stanowi ona bazę wielu dań opartych na owocach, ale i na warzywach. W przeciwieństwie do innych dań, ma strukturę włóknistą, która zamiast do zup – idealnie pasuje do przyrządzania z niej dań wytrawnych, pieczonych oraz przetworów.
Muscat ma także specyficzną, nieco spłaszczoną, żebrowaną formę, której charakterystyczna pękatość sprawia, że chętnie umieszcza się ją jako główny punkt jesiennych dekoracji.
Co ważne dla osób ceniących sobie właściwości zdrowotne warzyw i owoców, ta dynia ma wyjątkowo wysoki poziom prowitaminy A (beta-karoten), których nie traci podczas jej przetwarzania w wysokich temperaturach.
Pomysły na smaczne wykorzystanie
- Dynia pieczona w cząstkach
- Dynia gotowana jako dodatek do obiadów (bardzo zdrowa i nierozpadająca się)
- Placek z dyni (a’la tarta!) i wszelkie rodzaje ciast dyniowych, które dzięki słodkiemu aromatowi melona, smakują naprawdę świetnie
- Desery z dyni podawane na ciepło i na zimno
- Niepowtarzalne, dyniowe dżemy (polecane osobom, które lubię dżem niskosłodzony i w niczym nieprzypominający cukrowego ulepka)
Warto dodać, że w polskich warunkach dynia odmiany Muscat rośnie doskonale zarówno w dużych grupach, jak i uprawiana w przydomowych ogródkach. Jej nasiona wysiewa się dopiero po ostatnich przymrozkach, koniecznie w żyznej, próchniczej ziemi o pH 6,5-7,2 oraz na mocno nasłonecznionym stanowisku. Tych kilka warunków sprawi, że wsiane nasionka będą miały doskonałe pole wzrostu i zachwycą zarówno wielkością swojego finalnego owocu, jak i jego kwiatem. Przy uprawie dyni należy być cierpliwym: okres jej wegetacji to blisko 125 dni, a owoce zbiera się nawet do późnego listopada.