Profesjonalne ekspresy do kawy są urządzeniami powstałymi z myślą o intensywnym użytkowaniu. Takie urządzenia muszą być niezawodne, charakteryzować się szybkim działaniem i serwować kawę zdolną zachwycić nawet największego konesera. To ekspresy kawowe do zadań specjalnych. Cechuje je więc udoskonalona budowa i rozwinięta funkcjonalność, a te mają bezpośrednie przełożenie na cenę.
Podsumowanie:
- Profesjonalne ekspresy do kawy (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/), w przeciwieństwie do urządzeń stosowanych w domu, są przygotowane na intensywne użytkowanie przez klientów o różnych gustach kawowych.
- Profesjonalne ekspresy do kawy są jednym z najważniejszych elementów wyposażenia w takich miejscach, jak kawiarnie, restauracje, piekarnie i cukiernie, firmy cateringowe, stacje benzynowe i sklepy z kącikami kawowymi.
- Poszczególne modele ekspresów mogą być związane z bardzo różnymi cenami. Te wynikają m.in. z rodzaju ekspresu i zastosowanej w nim technologii, a także stopnia rozbudowania funkcjonalności.
Profesjonalne ekspresy do kawy – gdzie są używane?
Po profesjonalne urządzenia do parzenia kawy sięgają przede wszystkim przedsiębiorcy – właściciele kawiarni, restauracji, piekarni i cukierni, a także firm cateringowych, stacji benzynowych i sklepów. Są to miejsca, w których ekspres wydaje kilkadziesiąt, a nawet kilkaset porcji kawy dziennie i nierzadko jest głównym źródłem przychodu w biznesie.
Musi być więc jak najbardziej odporny na awarie, by nie stwarzać ryzyka przestoju w lokalu, a jego obsługa powinna zajmować jak najmniej czasu, by klient otrzymał zamówiony napój tak szybko, jak to możliwe. Jednocześnie szybkość nie może pogarszać jakości kawy, ale na tę największy wpływ ma nadal klasa wykorzystanych ziaren, nie sam ekspres.
Aby ekspres mógł oferować taką niezawodność i funkcjonalność, musi być urządzeniem wykonanym w oparciu o dobry projekt i wysokiej jakości materiały.
Elementy, które mają wpływ na cenę profesjonalnego ekspresu do kawy
Rodzaj ekspresu – największy udział w cenie
Choć przedsiębiorcy najczęściej decydują się na automatyczne ekspresy do kawy, warto pamiętać, że zwłaszcza w renomowanych kawiarniach i restauracjach często pojawiają się ekspresy kolbowe, a w firmach cateringowych i niektórych biurach nadal występują ekspresy przelewowe. Dwa pierwsze modele – należące do grona ekspresów ciśnieniowych – są najdroższe. Z kolei ekspres przelewowy należy do najtańszych urządzeń do parzenia kawy. W przypadku „automatów” płaci się za automatyczny system parzenia, który wykonuje za użytkownika niemal całą pracę. Wysoki koszt zakupu kolbowego modelu wynika z jego dużego wyspecjalizowania. Co do ekspresu przelewowego – jego działanie opiera się na sile grawitacji, nie zaawansowanej automatyce czy rozbudowanej konstrukcji, więc cena jest o wiele niższa.
Stopień rozbudowania ekspresu
Im więcej funkcji oferuje urządzenie, tym jego cena jest wyższa. Dotyczy to każdego rodzaju ekspresu, także przelewowego. Za dodatkowe warianty napojów w ekspresie automatycznym, wbudowany młynek i dyszę do spieniania mleka w ekspresie kolbowym i płytę grzewczą czy regulację temperatury w ekspresie przelewowym trzeba zapłacić. I choć jak najszersza funkcjonalność może kusić, warto pamiętać, że najlepsze profesjonalne ekspresy do kawy to te, które są w jak największym stopniu dopasowane do charakteru i potrzeb konkretnego biznesu.
Jakość wykorzystanych materiałów i renoma producenta
Im solidniejsze urządzenie, tym droższe – to powszechnie znana reguła, która dotyczy także ekspresów kawowych. Wpływ na cenę danego modelu ma także rozpoznawalność i renoma producenta. Uznaje się, że sprzęt najbardziej znanych firm kosztuje więcej niż tych o mniejszej popularności.