Rodzaje kieliszków i ich przeznaczenie na stole

Zgodnie z zasadami savoir-vivre podawanie na stoły alkoholu w kieliszkach, niesie za sobą konieczność poznania ich rodzajów i nauczenia się serwowania trunków tak, by było to zgodne ze sztuką! Okazuje się jednak, że wcale nie jest to takie proste i dziś niewielu z nas wie, jak to robić i od czego zacząć, a szkoda! Prawidłowe dobranie kieliszków do alkoholu pozwala nie tylko lepiej wyeksponować dany trunek, ale i sprawić, że dzięki właściwej budowie kieliszka, będzie on znacznie lepiej smakował.

Jakie są rodzaje kieliszków?

Kieliszki możemy podzielić na wiele różnych podtypów, od tych, które są szklane, kryształowe, przez bardzo modne kieliszki wyprodukowane z tzw. szkła barmańskiego. W domach najczęściej posiadamy jedne z dwóch pierwszych w/w, ale to nie koniec podziału na rodzaje kieliszków! Osobno wymieniamy różne typy do różnych alkoholi, różnych dań i co ciekawe, do różnych okazji!

Podział klasyczny:

  • Kieliszki do wina czerwonego
  • Kieliszki do wina białego
  • Kieliszki do wody
  • Kieliszki do apereitif i win deserowych
  • Kieliszki do szampana
  • Kieliszki do wódki
  • Kieliszki do brandy i koniaku
  • Kieliszki do likierów
  • Kieliszki do martini
  • Kieliszki do margharity
  • Kieliszki do piwa różnego rodzaju
  • Kieliszki / szklanki do whisky

Wato wiedzieć, że forma kieliszka może odpowiednie wydobywać smak wina, szampana czy likierów, co sprawia, że źle wybrany model do danego alkoholu może stworzyć na podniebieniu zupełnie inny efekt! Dobrym przykładem będą tu pękate kieliszki do win czerwonych, które obejmujemy u nasady nóżki całą dłonią, tak, by lekko ogrzać dno ciepłem własnego ciała. Kilkukrotne, lekkie zamieszanie wina w tej pozycji, pozwala wydobyć głębie jego aromatu, sprawiając, że smakuje ono absolutnie wyjątkowo. Umieszczenie tego samego wina w długim, smukłym i wąskim kieliszku do szampana, odbierze możliwość ocieplenie go od spodu, co z kolei sprawi, że smak będzie bardziej zbity i gęsty, a to samo wino będzie na naszych kubkach smakowych odbierane zupełnie inaczej!

Podobnie stanie się jeśli gęsty likier, którym powinno się delektować dłużej, wlejemy do kieliszka do „szybkiej” wódki. Układ ścianek i różnica w sposobie picia obu trunków determinują tu cały smak napojów, więc pijąc likiery z niewłaściwych kieliszków również odbieramy im to, co w nich najważniejsze: ukrytą słodycz, delikatny posmak na języku i przyjemność powolnego degustowania. Tym ważniejsze jest więc posiadanie w domach takich kieliszków, które idealnie pasują do alkoholi, po które sięgamy po prostu najczęściej.