Miechunka jadalna – dlaczego warto ją jeść?

Owoce i warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Miechunka jadalna, zwana także peruwiańską, jest egzotyczną rośliną, którą od dawien dawna jest doceniania przez Inków. To właśnie oni nazwali ten prosty owoc „złotą jagodą” ze względu na jej zawartość witamin, składników mineralnych, a także jej właściwości zdrowotne. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o miechunce i dlaczego warto ją spożywać? Przekonajmy się! 

Miechunka jadalna w kuchni 

Miechunka jadalna już dawno znalazła swoje specjalne miejsce w kuchniach Ameryki Południowej, a obecnie uprawiana jest na całym świecie. Do innych popularnych odmian tego owocu zaliczamy miechunkę rozdętą, a także pomidorową, jednak te, wyżej wymienione, nie posiadają aż tylu wartości odżywczych i smakowych, co tradycyjna miechunka peruwiańska. 

Ten skromny owoc osiąga wielkość pomidorka koktajlowego, charakteryzuje się pomarańczowym, a także złotym kolorem, który jest zamknięty w delikatnej, jasnobrązowej otoczce. Posiada słodko – kwaśny smak, który na pozór przypomina agrest, kiwi, a także ananasa. Miechunka należy do warzyw psiankowatych, czyli do tej samej grupy, w której znajdziemy pomidora, paprykę, a także bakłażana. 

Miechunka zawiera znaczą ilość witaminy C, która jest nieoceniona w okresie jesienno- zimowym, jako naturalna ochrona przed wirusami i wsparcie dla kości, stawów oraz układu krwionośnego. Oprócz tego kwas askorbinowy skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które są odpowiedziane za uszkadzanie skóry i procesy starzenia. W tym niewielkich rozmiarów owocu znajdziemy także witaminę A, która również wspiera układ odpornościowy, pozytywnie oddziałuje na stan skóry, a także poprawia widzenie. 

Miechunka to także świetny owoc dla osób żyjących w ciągłym stresie, ponieważ jest cennym źródłem witamin z grupy B, które wspierają sprawność intelektualną, zdrowie psychiczne, poprawiają nastrój, a także pomagają redukować stres.

Gdzie kupić miechunkę peruwiańską? 

Miechunka jadalna jest popularnym owocem, który z powodzeniem możemy znaleźć w sklepach spożywczych. Podczas dokonywania zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na jej kolor. Pomarańczowe owoce są dojrzałe i smaczne, zielone i żółte mogą okazać się zbyt kwaśne, a brązowe przejrzałe, w których będzie wyczuwalna nutka goryczy. 

Miechunkę możemy spożywać tuż po umyciu, jest więc jadalna na surowo. Oprócz tego możemy wykorzystać jej walory smakowe do stworzenia dżemów, konfitur, soków i nalewek. Oprócz tego możemy wykorzystać owoc do stworzenia ciast, galaretek, a także do dekoracji.