Menu diabetyków wymusza wiele wyrzeczeń. Poza wykluczeniem z diety cukrów prostych i węglowodanów prostych, na cenzurowanym są wszelkie produkty, które mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi. Sprawa jest jeszcze poważniejsza, kiedy mowa o cukrzycy ciążowej. W końcu to wtedy choroba dotyczy nie tylko kobiety, lecz także nienarodzonego dziecka. Jaka powinna być dieta w cukrzycy ciążowej?
Jakie są zasady zdrowego odżywiania w cukrzycy ciążowej?
Przede wszystkim powinnaś postawić na umiar – i w diecie, i w szukaniu informacji. Korzystaj tylko z wiarygodnych źródeł, a o kwestie stricte zdrowotne pytaj lekarza ginekologa, który prowadzi Twoją ciążę. Po podpowiedzi możesz udać się też do dietetyka, który ma doświadczenie z cukrzycą ciążową. Kluczowe w leczeniu cukrzycy w ciąży jest zachowanie odpowiedniej diety. Jakie są jej najważniejsze zasady?
- Zadbaj o odpowiednią kaloryczność posiłków. Powinnaś dokładnie znać swoje zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży, bo dieta w cukrzycy ciążowej nie jest sposobem na odchudzanie.
- Dostarczaj organizmowi energii w 4-5 posiłkach, które będziesz jadła w odstępie około 3 godzin. To generalne zalecenie dietetyków, skierowane nie tylko do ciężarnych czy cukrzyków. Dzięki temu żołądek nie jest zbyt obciążony, a Ty nie odczuwasz głodu.
- Zrezygnuj z cukrów prostych i węglowodanów prostych. Ogranicz sól.
- Wzbogać dietę w polisacharydy roślinne, czyli błonnik, pektyny, ligniny i hemicelulozę. Te składniki łagodnie oczyszczają przewód trawienny.
- Poszukaj zdrowszych zamienników swoich ulubionych produktów.

Jak powinna wyglądać diety w cukrzycy ciążowej?
Aby zapewnić zdrowie sobie i rozwijającemu się maluszkowi, musisz przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe. Co musisz wziąć pod uwagę?
- Tłuszcze trans zamień na zdrowe. Zamiast margaryny wybieraj masło i oleje roślinne (np. oliwę z oliwek i olej rzepakowy). Zrezygnuj ze słonych przekąsek, zwłaszcza z chipsów.
- Postaw na błonnik. W cukrzycy, nie tylko tej ciążowej, wskazana jest przepełniona polisacharydami roślinnymi dieta bogatoresztkowa. Najlepsze produkty to kasze, chleby i bułki na bazie mąki pełnoziarnistej (także te z ziarnami i otrębami), pełnoziarniste makarony, płatki owsiane i warzywa.
- Znajdź „chudsze” zamienniki ulubionych produktów. Chude ryby (np. dorsz, sandacz, szczupak) i drób mogą w czasie ciąży z powodzeniem zająć na Twoim talerzu miejsce czerwonego mięsa. Swoje ulubione jogurty owocowe zastąp chudymi naturalnymi, do których dodasz odrobinę owoców. Postaw też na chude masło, kefir i twarogi. Zrezygnuj m.in. z żółtego sera, serów topionych, śmietany i jogurtu greckiego.
- Zadbaj o odpowiednią podaż białka, nie tylko w postaci mięsa, lecz także strączków bogatych w białko roślinne.
- Stawiaj warzywa przed owocami. Te pierwsze jedz bez ograniczeń, te drugie – dawkuj ostrożnie, bo zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym. Lepiej zrezygnuj z suszonych owoców, które zawierają dużo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny.
- Korzystaj ze zdrowych zamienników cukru, np. stewii i ksylitolu.
- Ogranicz spożycie soli do maksymalnie 6 gramów na dobę. Weź pod uwagę wszystkie produkty, w których znajduje się sól, np. makaron gotowany w posolonej wodzie, kromka chleba czy chuda wędlina.
Z czasem nauczysz się komponować dobrze zbilansowane posiłki, a w pieczeniu zdrowych słodkości zawsze wspieraj się pomysłami innych. Panie w ciąży z cukrzycą chwalą sobie ciasto dla cukrzyka – przepisy na Rodzice.pl.