Wielkanocny żurek najlepiej smakuje przygotowany na domowym zakwasie. Zaletą takiego zakwasu na żurek jest jego proste przygotowanie. Przekonaj się o jego właściwościach zdrowotnych i ciesz się wyśmienitym smakiem tej kwaśnej zupy uwielbianej przez miliony Polaków.
Zakwas na żurek, czyli co będzie nam potrzebne do jego przygotowania
Zakwas na żurek to baza, która stanowi o wyjątkowym smaku zupy. Jego składniki znajdują się w każdej kuchni, stąd też samo jego przygotowanie jest banalnie proste. Pomimo że zakwas składa się zaledwie z kilku składników, to wskutek procesów, które w nim zachodzą, jest on naturalnym probiotykiem i źródłem drogocennych witamin. Do wykonania zakwasu na żurek potrzebujemy: ziele angielskie, czosnek, mąkę żytnią razową, ciepłą wodę, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Wszystkie składniki umieszczamy np. w szklanym słoiku i zalewamy wodą. Wierzch naczynia przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą. Mieszankę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 5 dni. Aby wszystko przebiegało prawidłowo, codziennie musimy mieszać zakwas o tej samej porze drewnianą łyżką. Gotowy zakwas możemy przelać do butelki i użyć od razu do przyrządzenia żurku lub schować go do lodówki i trzymać przez 2 tygodnie.
Po czym poznać, że zakwas się zepsuł?
Jeśli od razu nie wykorzystamy zakwasu, powinniśmy kontrolować jego stan. Jak wyglądają oznaki jego zepsucia? Nienadający się do spożycia zakwas na żurek charakteryzuje się specyficznym, mocnym i nieprzyjemnym zapachem. O zepsuciu świadczyć może również unosząca się na powierzchni pleśń lub skorupa o brązowym kolorze. Jeśli odpowiednio zadbamy o naczynia, w których zakwas się znajduje, unikniemy jego zepsucia.
Zakwas na żurek i jego właściwości lecznicze
Żurek to znakomita zupa, która ceniona jest ze względu na swój oryginalny, kwaskowaty smak i niezwykły aromat. Można wykonać go w bardzo prosty sposób, mając wcześniej przygotowany zakwas. Ta kwaśna mikstura posiada cenne właściwości prozdrowotne. W momencie jego powstawania zachodzi w nim proces fermentacji mlekowej, dlatego też zjedzenie żurku może być dla naszego organizmu dawką naturalnego probiotyku. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają układ pokarmowy i przyspieszają pracę jelit oraz przyczyniają się do zachowania równowagi ich mikroflory. Odpowiednia kondycja mikrobioty jelitowej sprawia, że wzrasta nasza odporność, a tym samym organizm zyskuje siłę do walki z infekcjami. Dlatego żurek jest pomocny przy biegunce oraz podczas kuracji antybiotykowej. Dodatkowo zakwas na żurek przygotowywany jest z mąki żytniej razowej, która bogata jest w witaminy i sole mineralne. Zupa zatem zawiera potas, wapń i witaminę B1, odpowiedzialne za stan naszych kości i mięśni oraz układ nerwowy. Porcja kwaśnej zupy może pomóc w leczeniu nadkwasoty żołądka, czy zgagi.
Zakwas to wyjątkowo prosta mikstura, bez której ciężko wyobrazić sobie aromatyczny żurek. Można przygotować go samodzielnie w domu lub skorzystać z oferty sklepu internetowego Schronisko Bukowina i zamówić doskonały, naturalny zakwas na żurek, pozbawiony wszelkich konserwantów, barwników i polepszaczy.