Praktyczne i efektowne wnętrze – wybieramy meble kuchenne

Urządzenie strefy kuchennej jest nie lada wyzwaniem. Zabudowa, okładziny ścienne i podłogowe, dodatki i sprzęt powinny z jednej strony tworzyć cieszącą oczy całość, a z drugiej – wyróżniać się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Z myślą o wszystkich osobach planujących wymianę wysłużonej zabudowy oraz wyposażających od podstaw strefę kuchenną w nowym domu przygotowaliśmy krótki poradnik, dzięki któremu urządzenie funkcjonalnego i modnego wnętrza będzie znacznie łatwiejsze! Sprawdź nasze rady i znajdź meble do kuchni, które ozdobią wnętrze i w nienagannym stanie będą służyć Ci przez długie lata.

Solidna zabudowa kuchenna – jaki materiał wybrać?

Wyposażenie kuchenne codziennie ma kontakt z czynnikami, które w długofalowej perspektywie mogą negatywnie wpływać na jego strukturę. Jeśli nie chcesz, żeby nowe, piękne meble straciły swoją formę przez kontakt z parą wodną, wysoką temperaturą, wodą i zabrudzeniami, wybierz szafki wykonane z materiałów o podwyższonej odporności. W szczególnie wymagającym, kuchennym środowisku doskonale sprawdzają się meble z wysokogatunkowej płyty MDF pokrytej folią lub laminatem. Alternatywą dla drewnopodobnych materiałów jest lite drewno – najlepiej egzotyczne. Pamiętaj, że wybór naturalnego budulca może nawet kilkakrotnie podnieść koszty remontu. Wysokiej jakości, a jednocześnie niedrogie meble do kuchni oferuje sklep internetowy MebleZET.

Dopełnieniem zabudowy jest blat roboczy. Specjaliści szczególnie polecają modele wykonane z naturalnego kamienia, przede wszystkim granitu, a także drewna oraz kompozytu (kerrock, staron, corian).

Funkcjonalna kuchnia sprzyjająca kulinarnym popisom

Ogromny wpływ na komfort codziennej pracy w kuchni ma układ pomieszczenia. W dużych, przestronnych wnętrzach świetnie sprawdza się zabudowa kuchenna w kształcie litery U, a w mniejszych – L lub I. Jeśli Twoja kuchnia jest wyjątkowo mała, zrezygnuj z pełnej zabudowy górnej na rzecz lekkich półek, haczyków i relingów. 

Planując rozmieszczenie sprzętów, kieruj się złotą zasadą „trójkąta roboczego”. Według tej pilnie przestrzeganej przez architektów reguły najważniejsze sprzęty kuchenne, czyli lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak, powinny być rozłożone na wierzchołkach niewidocznego trójkąta. Taki układ jest ergonomiczny i sprzyja swobodzie podczas przygotowywania posiłków.

Różnorodność i nowoczesne rozwiązania 

Funkcjonalna kuchnia to przede wszystkim doskonale zorganizowana przestrzeń. Zadbaj o to, aby znalazły się w niej nie tylko klasyczne szafki, ale również inne meble sprzyjające doskonałej organizacji przestrzeni: głębokie szuflady z pełnym wysuwem, kosze cargo o zróżnicowanej szerokości czy innowacyjne szafki narożne z wysuwanymi i obrotowymi półkami z metalu. Wnętrze mebli wyposaż w organizery. Różnorodna, dopracowana w najmniejszym calu zabudowa kuchenna pomieści wszystkie produkty spożywcze, akcesoria, naczynia i drobny sprzęt oraz ułatwi utrzymanie wśród nich nienagannego porządku.